Últimos temas
Llum verda per a l'edulcorant de nom català
2 participantes
Pàgina 1 de 1
Llum verda per a l'edulcorant de nom català
Llum verda per a l'edulcorant de nom català
L'estèvia és apta per al consum, diuen els científics europeus | El nou additiu natural es podria legalitzar aquest any
Joaquim Elcacho http://paper.avui.cat/societat/detail.php?id=189906
L'estèvia és apta per al consum, diuen els científics europeus | El nou additiu natural es podria legalitzar aquest any
Les fulles d'estèvia són 15 vegades més dolces que el sucre, i el seu derivat, l'esteviol, és un edulcorant molt potent
El grup d'experts en additius de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) acaba d'emetre un informe favorable sobre la seguretat dels glucòsids d'esteviol, una substància d'alt poder edulcorant produïda per les fulles de la planta estèvia (Stevia rebaudiana Bertoni). A partir d'aquest dictamen, la Unió Europea podria legalitzar la comercialització del nou edulcorant d'origen natural aquest mateix any.
Les fulles d'estèvia són 15 vegades més dolces que el sucre refinat i l'esteviol és fins a 300 vegades més dolç que la sacarosa. No obstant això, l'ús comercial de l'estèvia i els seus derivats ha estat envoltat d'una gran polèmica internacional a causa de les sospites d'efectes cancerígens. Alguns sectors vinculats amb els productes d'origen natural consideraven que les acusacions contra l'estèvia eren falses i estaven relacionades amb interessos del sector dels dolços i dels edulcorants. De fet, un estudi nord-americà realitzat el 1985 amb ratolins considerava l'esteviol com una substància mutagènica i el 1991 l'Administració nord-americana d'Aliments i Medicaments (FDA) va etiquetar l'estèvia com a additiu insegur i va restringir-ne la importació. Després de molts estudis paral·lels, la FDA va dictaminar el 2008 que no existien proves sobre la toxicitat dels derivats de l'estèvia. En aquest sentit, durant els dos últims anys desenes de grans empreses nord-americanes (entre elles Coca-cola i PepsiCo) han anunciat la pròxima utilització d'edulcorants derivats de l'estèvia.
Una de les curiositats poc conegudes d'aquesta planta originària del Paraguai i el Brasil és que el sacerdot, naturalista i botànic Antoni Josep Cabanilles i Palop (València, 1745 - Madrid, 1804) va assignar el nom científic de Stevia a tot un gènere de plantes tropicals en honor de Pere Jaume Esteve, un prestigiós botànic del segle XVI que diverses fonts consideren nascut a Sant Mateu del Maestrat.
Joaquim Elcacho http://paper.avui.cat/societat/detail.php?id=189906
Re: Llum verda per a l'edulcorant de nom català
Veurem que diu la legislació europea en quant al què es legalitza (si l'esteviosid o l'esteviol), quines son les IDA (ingestió diària admissible), i quin ha de ser l'etiquetatge obligatori del producte.
En quant al "què" es legalitza és important saber que la planta no té esteviol, el qual és el component que està en entredit. L'esteviol és un edulcorant 300 vegades més dolç que la sacarosa (sucre de canya o de remolatxa) en aquest aspecte del poder edulcorant, seria equiparable a la sacarina, per tant, els percentatges per a elaborar una dosi per a un "cafè amb llet, per exemple, quedarien més o menys clares. El que té la fulla de l'estèvia és un esteviosid (un glucòsid d'esteviol), això és un compost més elaborat per la pròpia planta, amb un poder edulcorant de 15 a 25, el qual ja fa més de 20 anys que es prova (sobretot al japó), amb efectes, no sòlament inòqüus per la salut, sinó també beneficiosos (com una certa regulació de sucre en sang per als diabètics). També està clar que, ni el cos humà, ni la flora bacteriana del cos humà metabolitzen l'esteviòsid en esteviol.
Suposo jo que la lluita està entre la EFSA i els laboratoris que voldrien fabricar l'esteviol.
En aquests temes de lleis que permeten o no permeten un additiu, no tot ha de ser blanc o negre. Deixem les coses on estan situades per la pròpia natura. Jo, personalment, no autoritzaria l'us del edulcorant intensiu esteviol, però sí dels seus glucòsids naturals: extractes solubles, o no solubles, de fulla d'estevia. De fet, quan menys solubles millor. Així ens tornem a acostumar a les infusions i al mercat de les plantes medicinals que és on, fins ara, apareixia l'estevia a escena sense que ningú hagi posat cap denuncia a cap comerciant.
Respecte la IDA i l'etiquetatge, això lliga amb lo que acabo de dir. Si permeten l'us de l'esteviol la Ingestió Diària Admissible, intueixo que serà exageradament més petita que les dels edulcorants de taula actuals, i possiblement posin restriccions per al seu us al sector de l'alimentació en general, inclòsa l'hosteleria (jo no entendria lo contrari).
Després, un cop aparegui la norma europea, aquesta s'ha de transposar a la legislació espanyola. O sigui que ... mira si tenim de temps. Ja veurem.
En quant al "què" es legalitza és important saber que la planta no té esteviol, el qual és el component que està en entredit. L'esteviol és un edulcorant 300 vegades més dolç que la sacarosa (sucre de canya o de remolatxa) en aquest aspecte del poder edulcorant, seria equiparable a la sacarina, per tant, els percentatges per a elaborar una dosi per a un "cafè amb llet, per exemple, quedarien més o menys clares. El que té la fulla de l'estèvia és un esteviosid (un glucòsid d'esteviol), això és un compost més elaborat per la pròpia planta, amb un poder edulcorant de 15 a 25, el qual ja fa més de 20 anys que es prova (sobretot al japó), amb efectes, no sòlament inòqüus per la salut, sinó també beneficiosos (com una certa regulació de sucre en sang per als diabètics). També està clar que, ni el cos humà, ni la flora bacteriana del cos humà metabolitzen l'esteviòsid en esteviol.
Suposo jo que la lluita està entre la EFSA i els laboratoris que voldrien fabricar l'esteviol.
En aquests temes de lleis que permeten o no permeten un additiu, no tot ha de ser blanc o negre. Deixem les coses on estan situades per la pròpia natura. Jo, personalment, no autoritzaria l'us del edulcorant intensiu esteviol, però sí dels seus glucòsids naturals: extractes solubles, o no solubles, de fulla d'estevia. De fet, quan menys solubles millor. Així ens tornem a acostumar a les infusions i al mercat de les plantes medicinals que és on, fins ara, apareixia l'estevia a escena sense que ningú hagi posat cap denuncia a cap comerciant.
Respecte la IDA i l'etiquetatge, això lliga amb lo que acabo de dir. Si permeten l'us de l'esteviol la Ingestió Diària Admissible, intueixo que serà exageradament més petita que les dels edulcorants de taula actuals, i possiblement posin restriccions per al seu us al sector de l'alimentació en general, inclòsa l'hosteleria (jo no entendria lo contrari).
Després, un cop aparegui la norma europea, aquesta s'ha de transposar a la legislació espanyola. O sigui que ... mira si tenim de temps. Ja veurem.
Re: Llum verda per a l'edulcorant de nom català
Per cert, la Isona és una fan del teu producte...amb pispa totes les bosses
Invitat- Invitat
Re: Llum verda per a l'edulcorant de nom català
Doncs res, ...
... a Sant Esteve no hi ha Gelateria, i aquest estiu farà calor (¿no? ... si l'hivern ha fet d'hivern i la primavera està fent de primavera, suposo jo que l'estiu farà de senyor estiu)...
ja sap ... a la "Gelateria Isona" falta gent.
Per tant, si ella fa la gelateria jo li faig un sobret amb el seu nom.
... a Sant Esteve no hi ha Gelateria, i aquest estiu farà calor (¿no? ... si l'hivern ha fet d'hivern i la primavera està fent de primavera, suposo jo que l'estiu farà de senyor estiu)...
ja sap ... a la "Gelateria Isona" falta gent.
Per tant, si ella fa la gelateria jo li faig un sobret amb el seu nom.
Re: Llum verda per a l'edulcorant de nom català
Uiiissssssss, com s'enteri, avuí que t'ha trucat i tot per si volies anar al Fulflussss
Invitat- Invitat
Re: Llum verda per a l'edulcorant de nom català
Després de tanta estona d'estar absent, t'hauràs pensat què m'havia quedat adormida ...i jo barallant-me amb el sistema de connexió...fins què he trucat a telefònica
Invitat- Invitat
Re: Llum verda per a l'edulcorant de nom català
Ostres una gelateria... Seria una bona, molt bona idea!!!
Isona77- Nombre de missatges : 1095
Fecha de inscripción : 18/01/2009
Temas similares
» Dóna a llum octogèmins a Califòrnia
» El català de TV3
» Què podem fer pel català ?
» Corrector en català
» Clar i català
» El català de TV3
» Què podem fer pel català ?
» Corrector en català
» Clar i català
Pàgina 1 de 1
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum
09/06/23, 02:16 am por VlCTUR
» Un Joc Divertit: VERITAT ò MENTIDA
29/02/16, 12:18 pm por VlCTUR
» ALFABETO EMOCIONAL...
23/09/15, 11:32 pm por VlCTUR
» El domini de les emocions, clau en el treball i fora d'aquest
22/09/15, 06:44 pm por VlCTUR
» M'han ajudat a eliminar un xic de burriqueria.
21/09/15, 11:01 pm por VlCTUR
» Música de la Terra
23/09/14, 09:46 am por VlCTUR
» Per a Pantera.
26/05/14, 03:25 am por VlCTUR
» Bona tarde de¨fret ivent
07/05/14, 02:56 am por VlCTUR
» Bon Fret i molta pluja
01/02/14, 02:33 pm por greta