Catalunya Web
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.
Últimos temas
» Perquè varem abandonar la Web ?
"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Icon_minitime09/06/23, 02:16 am por VlCTUR

» Un Joc Divertit: VERITAT ò MENTIDA
"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Icon_minitime29/02/16, 12:18 pm por VlCTUR

» ALFABETO EMOCIONAL...
"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Icon_minitime23/09/15, 11:32 pm por VlCTUR

» El domini de les emocions, clau en el treball i fora d'aquest
"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Icon_minitime22/09/15, 06:44 pm por VlCTUR

» M'han ajudat a eliminar un xic de burriqueria.
"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Icon_minitime21/09/15, 11:01 pm por VlCTUR

» Música de la Terra
"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Icon_minitime23/09/14, 09:46 am por VlCTUR

» Per a Pantera.
"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Icon_minitime26/05/14, 03:25 am por VlCTUR

» Bona tarde de¨fret ivent
"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Icon_minitime07/05/14, 02:56 am por VlCTUR

» Bon Fret i molta pluja
"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Icon_minitime01/02/14, 02:33 pm por greta


"L'absència de baralles la clau de l'èxit"

Ir abajo

"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Empty "L'absència de baralles la clau de l'èxit"

Missatge  Sinuhé 19/01/09, 06:14 pm

Una formiga invasora avança per Catalunya creant colònies «amigues»


"L'absència de baralles la clau de l'èxit" Formigainvasora2
Un equip de científics internacionals, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, acaba de publicar un estudi, després de 10 anys d'investigació, que demostra com l'èxit de la formiga invasora Lasius neglectus es basa en la cooperació entre els individus d'aquesta espècie, fet que els permet compartir recursos sense agredir-se. A Catalunya hi ha 15 municipis on s'han detectat poblacions d'aquesta espècie i els científics alerten que es pot convertir fàcilment en una plaga gràcies aquests comportaments de cooperació. Aquesta formiga és molt invasiva i pot arribar a penetrar a les cases a través dels conductes elèctrics.

La Lasius neglectius, originària de l'Àsia, va ser detectada a Catalunya l'any 1990 i de llavors ençà se n'han observat poblacions a quinze municipis catalans: Barcelona, Barberà, Begues, Bellaterra, Cerdanyola, l'Escala, les Planes, Sant Cugat, Matadepera, Lliçà de Vall, Piera, Ripollet, Sentfores, Seva i Taradell. Després de 10 anys d'investigació, un grup de científics internacionals, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), acaben de publicar un estudi que descobreix que l'èxit de la formiga invasora quant a estendre's per les ciutats europees es deu al seu comportament cooperatiu. Sorprenentment, i de forma diferent a la manera d'actuar d'altres espècies que no són invasores, les formigues Lasius neglectus poden compartir recursos en comptes de competir les unes amb les altres i es poden arribar a agrupar en nius diferents al seu, la qual cosa facilita la creació de grans colònies amb milers de nius.

Aquesta formiga, molt similar a la negra de jardí, però una mica més petita i de color cafè amb llet, ocupa grans extensions de parcs i jardins, extermina la major part de les poblacions de formigues natives i d'altres insectes, erosiona els arbres i, en molts casos, arriba a provocar problemes socials i econòmics en envair l'interior dels habitatges, on pot penetrar a través dels conductes elèctrics o dels forats de la paret. La proliferació, però, també és deguda al fet que el desenvolupament d'aquest comportament, tot i trobar-se ja en les poblacions d'origen, es fa més evident quan les formigues han escapat de l'acció dels seus enemics naturals, com ara paràsits i patògens, la qual cosa té lloc quan arriben a localitats llunyanes, en les quals els paràsits i els enemics no han tingut temps d'adaptar-se i de respondre als nouvinguts.

ARRIBEN EN TRANSPORT

El professor de la UAB, investigador del CREAF i un dels autors d'aquest estudi publicat a la revista PLOS One, Xavier Espadaler, explica que aquesta espècie de formiga «es desplaça lentament com una taca d'oli», però que la seva arribada es deu principalment, com passa amb la resta d'espècies invasores, a la mà de l'home, sobretot per mitjà de les xarxes de transport de mercaderies.
Aquestes dades impliquen que força espècies de formigues, de les més de 12.500 que es coneixen, poden esdevenir un problema si no es prenen les mesures adequades. Amb tot, Espadaler assenyala que, malgrat la problemàtica, el comportament d'aquesta formiga dóna una lliçó: «L'absència de baralles permet a l'espècie coexistir.»

EL PROBLEMA POT ANAR A MÉS

Les formigues estan entre les pitjors plagues d'espècies invasives, entre altres motius a causa de la rapidesa amb què s'estenen arreu. El descobriment d'aquest comportament cooperatiu en la Lasius neglectus és compartit, segons l'estudi, per la resta d'espècies de formigues invasores i a més ja es troba en les poblacions d'origen. Amb tot, i malgrat els dubtes que aquest comportament genera entre la comunitat científica, els investigadors també han descobert que aquesta capacitat invasora s'expressa amb més intensitat quan les formigues es troben lluny dels llocs d'origen perquè escapen a l'acció dels seus enemics naturals com ara els paràsits i els patògens. Finalment un altre fet que han pogut detectar els investigadors és que aquest comportament invasor no és exclusiu de les espècies de formigues invasores sinó que també es pot trobar en espècies que fins ara han passat desapercebudes, com ara la Lasius turcicus, espècie germana de la neglectus. Això, alerten els científics, empitjoraria el problema.
Sinuhé
Sinuhé

Nombre de missatges : 1687
Fecha de inscripción : 16/01/2009

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum