Últimos temas
» Un Joc Divertit: VERITAT ò MENTIDA
29/02/16, 12:18 pm por VlCTUR

» ALFABETO EMOCIONAL...
23/09/15, 11:32 pm por VlCTUR

» El domini de les emocions, clau en el treball i fora d'aquest
22/09/15, 06:44 pm por VlCTUR

» M'han ajudat a eliminar un xic de burriqueria.
21/09/15, 11:01 pm por VlCTUR

» Música de la Terra
23/09/14, 09:46 am por VlCTUR

» Per a Pantera.
26/05/14, 03:25 am por VlCTUR

» Bona tarde de¨fret ivent
07/05/14, 02:56 am por VlCTUR

» Bon Fret i molta pluja
01/02/14, 02:33 pm por greta

» Bonas festes Nadalenques i Any Nou
16/01/14, 02:19 pm por greta


El repartiment de les tasques de la llar

Ir abajo

El repartiment de les tasques de la llar

Missatge  Jaume el 22/06/09, 07:26 pm

AVUI.CAT - Els homes no fan rentadores. Ni passen l’aspiradora ni, pràcticament, renten els plats. Aquí i a mig Europa. Un estudi realitzat per la sociòloga finesa Iris Niemi sobre com comparteixen les tasques de la llar les famílies europees evidencia que la realitat no ha canviat amb els anys (o ha canviat poc) i que, tot i que hi ha tendències al canvi, continuen sent les dones les que duen el pes de les tasques domèstiques.
L’estudi conclou que són especialment dos països, Itàlia i l’Estat espanyol, aquells en què els homes s’impliquen menys en les feines de la casa. L’estudi d’Iris Niemi, que ha visitat Catalunya convidada pel departament d’Acció Social i Ciutadania en el Dia Internacional de les Famílies, conclou que els europeus dediquen en total entre el 46% i el 59% del seu temps a les tasques domèstiques, és a dir, en molts casos, molt més temps que al treball remunerat. Segons les dades d’aquesta experta, no hi ha ni un sol país europeu en què els homes dediquin més temps que les dones a les tasques de la llar. L’estudi explicita que el país d’Europa on els homes fan més tasques domèstiques és Suècia, amb un 40%. El segueix Noruega, amb un 39%, i Bèlgica i Finlàndia, amb un 38%.
Els països on els homes fan menys tasques de la llar són Itàlia i Espanya, amb un 23% i un 24%, respectivament (aquí s’hi compta tot, fins i tot el bricolatge). I què vol dir això: doncs que a Espanya les dones fan el 76% de les tasques domèstiques i a Itàlia el 77%.
L’estudi revela que, de mitjana, a Espanya les dones dediquen quasi 350 minuts al dia (5,8 hores) a aquestes tasques, mentre que els homes en dediquen 110 (1,8 hores). A Itàlia els homes també hi dediquen uns 110 minuts al dia però les dones, en canvi, quasi 375 minuts (6,25 hores). Després d’Itàlia i Espanya els altres països europeus on els homes treballen menys a la llar són Letònia (120 minuts/dia) i Lituània (130 minuts/dia). De totes les tasques domèstiques, aquelles a les quals menys es dediquen els homes europeus són les que fan referència a fer la bugada i planxar la roba (vegeu el quadre). En aquest apartat, els casos novament d’Itàlia i Espanya són d’escàndol amb una mínima, per no dir nul·la, participació masculina.
La mateixa situació es reprodueix pràcticament en la neteja d’interiors i comença a canviar, amb una major participació dels homes, en les tasques de rentar plats i la preparació d’aliments. A aquests dos apartats els homes ja hi dediquen més temps, tot i estar, encara, a anys llum del temps que hi dediquen les dones. Els suecs, amb una dedicació de deu minuts al dia, i els alemanys, amb nou minuts al dia, són els europeus que renten més els plats. En aquests països les dones hi dediquen, respectivament, 22 i 25 minuts. Les italianes, altra vegada, són les dones que més temps s’estan rentant plats, amb un total de 41 minuts diaris. Espanya mereix una citació a part, ja que les dones hi dediquen 34 minuts diaris i els homes ni cinc minuts.
Els apartats on la participació masculina comença a canviar són molt específics: per un cantó hi ha el manteniment de la llar, per un altre les tasques de jardineria, en tercer lloc, la cura dels nens i en quart lloc anar a fer compres. Unes tasques molt diferenciades i on la participació dels homes és aclaparadora són les de construcció i reparació de la llar.
L’Estat espanyol, on els homes dediquen una mica més d’una hora al dia (cent minuts menys que les dones) a la cura dels fills és un dels països on els homes més es dediquen a la cura dels nens. Només els guanyen els noruecs, els polonesos i els suecs.
A l’hora de fer compres el percentatge de dedicació d’homes i dones tendeix a igualar-se, tot i que a Espanya les dones encara hi dediquen quasi el doble de temps que els homes, que s’hi estan 20 minuts diaris, molt comparat amb l’estona que dediquen a les altres tasques domèstiques. L’estudi d’Iris Niemi detecta una tendència al canvi. En el futur els homes cuinaran més, s’estaran més amb els nens i es tendirà al repartiment de les tasques de la llar.
L’ús del temps serà més igual entre homes i dones.
Una visió optimista.
avatar
Jaume

Nombre de missatges : 560
Fecha de inscripción : 20/04/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: El repartiment de les tasques de la llar

Missatge  Sinuhé el 22/06/09, 08:35 pm

Doncs jo crec que en el futur, i no gaire llunyà, si que s'anirà igualant una mica més que ara, sobretot perquè les dones, que estan canviant molt, ho exigiran.
avatar
Sinuhé

Nombre de missatges : 1687
Fecha de inscripción : 16/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum