Últimos temas
» Un Joc Divertit: VERITAT ò MENTIDA
29/02/16, 12:18 pm por VlCTUR

» ALFABETO EMOCIONAL...
23/09/15, 11:32 pm por VlCTUR

» El domini de les emocions, clau en el treball i fora d'aquest
22/09/15, 06:44 pm por VlCTUR

» M'han ajudat a eliminar un xic de burriqueria.
21/09/15, 11:01 pm por VlCTUR

» Música de la Terra
23/09/14, 09:46 am por VlCTUR

» Per a Pantera.
26/05/14, 03:25 am por VlCTUR

» Bona tarde de¨fret ivent
07/05/14, 02:56 am por VlCTUR

» Bon Fret i molta pluja
01/02/14, 02:33 pm por greta

» Bonas festes Nadalenques i Any Nou
16/01/14, 02:19 pm por greta


Investigadors cubans utilitzaran el supercomputador Ibercivis per a simulacions que desenvolupin nous medicaments

Ir abajo

Investigadors cubans utilitzaran el supercomputador Ibercivis per a simulacions que desenvolupin nous medicaments

Missatge  Panter el 25/10/10, 12:29 amRoda de premsa per presentar la vinculació científica entre el BIFI i el CEAC. D'esquerra a dreta: director de l'BIFI, ambaixador de Cuba a Espanya, rector de UZ, consellera de Ciència, i representant de la Càtedra José Mar

Els científics cubans poden utilitzar la xarxa social "Ibercivis": el gran ordinador virtual del Institut de Biocomputació i Física dels Sistemes Complexos (BIFI) de la Universitat de Saragossa, posat en marxa el 2008, que permet executar aplicacions científiques en branques com la fusió, neurociències, sanitat o física quàntica.
Aquesta plataforma de computació ciutadana està ara al servei dels investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Cuba (CEAC), que podran així realitzar simulacions en ordinador sobre la dinàmica de les molècules i estudiar la interacció de les proteïnes amb les membranes de les cèl lules. Això és clau per desenvolupar medicaments o productes amb finalitats terapèutiques. "Hi ha medicaments que no són eficaços, perquè no aconsegueixen travessar, arribar fins a la membrana de la cèl lula, una cosa que és difícil. En l'estudi de les proteïnes és clau aquestes simulacions en ordinador, abans d'efectuar la simulació in vitro ", va apuntar Alfonso Tarancón, investigador de l'BIFI i director del Ibercivis.

Aquesta interacció científica o col.laboració hispano-cubana és possible gràcies al conveni i estreta vinculació entre la Universitat de Saragossa i la Universitat de l'Havana, mantinguda des de 1996 a través de la Càtedra José Martín. I ara, amb el suport del BIFI, que possibilita que els grups científics cubans usin l'enorme capacitat de càlcul que proporciona Ibercivis, s'obren noves possibilitats científiques.

L'ambaixador de Cuba a Espanya, Alejandro González Galiano, va visitar la Universitat de Saragossa i va manifestar el seu entusiasme per la disposició d'aquesta infraestructura potent que compensarà els pocs recursos econòmics amb què compta la ciència cubana, "donant oportunitats als nostres investigadors per desenvolupar una sòlida formació cientificotècnica ". Va destacar també la rellevància de la figura intel.lectual de José Martí, que va estudiar Dret i Filosofia a la Universitat de Saragossa. "Aquesta formació li va donar les eines necessàries en la seva acció intel.lectual i revolucionària per a la independència de Cuba", va precisar.

Aquestes declaracions van ser efectuades en la roda de premsa, en la qual, al costat del ambaixador cubà, van participar la consellera de Ciència, Tecnologia i Universitat, Pilar Ventura, el rector de la Universitat de Saragossa, Manuel López Pérez, el director de l'BIFI, José Félix Sáenz, i la representant de la Càtedra José Martí, M. Pilar Poblador.

La consellera Pilar Ventura va destacar el gran valor que les relacions internacionals tenen per al Govern d'Aragó i, en concret, per a la Universitat de Saragossa. "La internacionalització té un paper essencial en la Universitat ja que permeten millorar la transferència de coneixements necessària per fer front als reptes de la globalització i la integració regional", va assegurar.

Per la seva banda, el rector de la UZ va subratllar la repercussió que la figura de Josep Martí va exercir sobre el poble cubà i la importància que té per a la institució universitària aragonesa la vinculació amb universitats cubanes. Va fer també un especial èmfasi en la tasca del BIFI, que centra el seu treball en els sistemes complexos de la física, sota la premissa de la interdisciplinarietat i col.laboració entre un centenar de físics, químics biòlegs, matemàtics i enginyers computacionals. "Enfoca el seu treball en poder arribar al disseny de molècules que facin funcions que no es troben en la naturalesa, per a posteriors aplicacions en camps com a medicina", va assenyalar. I és que hi ha molta feina en aquest camp, ja que la major part de les malalties es produeixen a causa d'un mal funcionament de les proteïnes.

El BIFI i el CEAC materialitzen la seva col.laboració

José Félix Sáenz Lorenzo, director de l'BIFI, va precisar que aquesta col.laboració amb el CEAC va començar l'estiu del 2009, arran de la visita d'una delegació científica cubana al BIFI. Des de llavors, amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació i la Universitat de Saragossa, es va donar suport a aquest centre cubà.

Així, el passat mes de gener, es va donar un supercomputador de memòria distribuïda format per 32 nodes de càlcul, que s'ha convertit en una de les infraestructures de càlcul més potents que actualment hi ha a l'illa de Cuba.

Aquesta col.laboració també s'ha materialitzat en la formació impartida per diversos tècnics del BIFI, que es van desplaçar durant dues setmanes fins a l'Havana, per oferir un curs d'administració d'ordinadors, completar la instal lació i posar en marxa aquest equipament.

El director del BIFI també va anunciar que el proper mes de març tindrà lloc un congrés internacional a l'Havana, organitzat per investigadors de l'BIFI, que es desplaçaran i posaran en marxa activitats de divulgació a través del projecte Ibercivis, dirigides a universitats, centres científics i d'Educació Secundària.

Rosa Castro
avatar
Panter

Nombre de missatges : 2858
Fecha de inscripción : 12/05/2010

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum