Últimos temas
» Un Joc Divertit: VERITAT ò MENTIDA
29/02/16, 12:18 pm por VlCTUR

» ALFABETO EMOCIONAL...
23/09/15, 11:32 pm por VlCTUR

» El domini de les emocions, clau en el treball i fora d'aquest
22/09/15, 06:44 pm por VlCTUR

» M'han ajudat a eliminar un xic de burriqueria.
21/09/15, 11:01 pm por VlCTUR

» Música de la Terra
23/09/14, 09:46 am por VlCTUR

» Per a Pantera.
26/05/14, 03:25 am por VlCTUR

» Bona tarde de¨fret ivent
07/05/14, 02:56 am por VlCTUR

» Bon Fret i molta pluja
01/02/14, 02:33 pm por greta

» Bonas festes Nadalenques i Any Nou
16/01/14, 02:19 pm por greta


Deixeu els seus pares en pau.

Pàgina 1 de 3 1, 2, 3  Següent

Ir abajo

Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Sinuhé el 10/02/09, 10:13 am

S'ha mort Eluana Englaro, la italiana en estat vegetatiu feia disset anys


Eluana Englaro, la italiana sumida en estat vegetatiu des de feia disset anys, va morir-se ahir, després de tres dies sense rebre alimentació. Els metges van deixar de subministrar-li'n dissabte, quan van rebre l'autorització del Suprem. Aquests últims dies el cas d'Eluana havia portat a la plana política la discussió sobre l'eutanàsia, i el senat italiàva començar ahir un debat per a aprovar un projecte de llei que impedís la mort de la dona.

El pare d'Eluana va explicar que aquesta s'havia mort devers un quart de nou del vespre d'una aturada cardíaca inesperada. Visiblement cansat, va demanar als periodistes que no li fessin preguntes mentre recordava la frase 'la mort forma part de la vida' que la seva filla li havia dit abans de l'accident que la va deixar en estat vegetatiu.

Els polítics italians han reaccionat molt diversament al desenllaç del cas que ha posat en tensió la societat italiana. El president de la República Giorgio Napolitano ha demanat respecte per a la família i no ha respost les dures crítiques de la dreta per no haver volgut signar un decret que hauria imposat l'alimentació de la noia. Al Parlament un minut de silenci ha precedit una dura batalla dialèctica en què diputats i senadors de la dreta i de l'esquerra han intercanviat acusacions i fins i tot insults. Entremig s'ha fet la proposta d'aprovar ràpidament una llei que eviti situacions com aquesta, basades en un testament biològic.

L'església ha reaccionat amb molta duresa, i ha acusat individus i grups que han defensat l'eutanàsia. A la porta de la clínica d'Udine, on ha mort Eluana, grups cristians resaven i es condolien per la seva mort. El Vaticà, per boca del cardenal Barragan, ha manifestat que confiava que 'el Senyor la perdonaria per això que havia fet', i que no hi hauria excomunicació per a les persones que l'havien ajudat a morir, com havien demanat alguns grups.
avatar
Sinuhé

Nombre de missatges : 1687
Fecha de inscripción : 16/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 10/02/09, 08:18 pm

Un cas de vergonya aliena el que està fent el Vaticà i "els cristians vells", començant pel mateix Berlusconi, que és un "pájaro" de molta cura. Suposo que els que són cristians de veritat deuen estar escandalitzats per tot el "númeret" que està muntant la dreta italiana i el Vaticà....Fins quan durarà el poder d'aquesta esglèsia que te de tot menys de cristiana? Tampoc m'estranya que cada dia hi hagi més persones que adjuren d'una fe, que no és el que li havien dit que era, i que potser era en un principi.

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 10/02/09, 08:38 pm

"Preguntado sobre qué argumentos basa su valoración, Defanti afirmó: "En cuanto a lesiones cerebrales Eluana es una mujer sana. Jamás ha sufrido una enfermedad, jamás ha necesitado ni siquiera de antibióticos".

El accidente de tráfico que Eluana sufrió cuando regresaba de una fiesta el 18 de mayo de 1992 y la postró en estado vegetativo no ha causado consecuencias en los órganos internos.

"Los órganos internos no están lesionados. Los exámenes que le realizado en la clínica de Lecco, donde estuvo ingresada la joven hasta su traslado a 'La Quiete', en Udine, el pasado 2 de febrero, eran perfectos".


http://www.20minutos.es/noticia/449090/0/eluana/estado/optimo/


El seu metge afirma que Eluana es una dona sana pel que fa a lesions cerebrals, i que tampoc té lesionats els seus òrgans interns. D'això s'hauria de concloure en bona lògica que no se li ha de treure la vida, però el seu metge, paradoxalment, té una ferma voluntat de treure-l'hi. Preveu el metge, a més, que Eluana trigarà a morir entre 12 i 14 dies... ¡i mor en 3 dies!! (quina coincidència, sembla que vulguéssin guanyar-li per la mà a Berlusconi).

Els forenses i la justícia hauran d'esbrinar què ha passat en aquest cas, doncs i ha tot un cúmul d'incoherències i coincidències massa sorprenents. Jo no descartaria que el fanatisme ideològic proeutanàsia tingui a veure amb la sobtada mort d'Eluana, i tinc una sensació molt forta que aquesta pobra noia ha estat emprada com a arma en una gran batalla política i ideològica entre "progressistes" i "reaccionaris" al seu país.

Espero que la justícia italiana faci bé la seva feina i esbrini a fons la causa real i inequívoca de la mort d'Eluana.

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Beri el 10/02/09, 10:06 pm

Jo crec que encara que fós una dona "sana", el estar prostrada de per vida sense reacció a l'entorn, sent un "cos" solament, no és vida.

Per la meva banda, jo no vull saber com és que va morir tan "ràpid", ni si es va fer de forma activa o va ser conseqüència de no donar-li aliments, me és igual: ara ella i la seva família han deixat de patir.
Tots tindriem que ser valents i acceptar que hi ha situacions a la vida que no voldriem que hi fossin, però si hi són.....aturar-les i respectar el dret que tots tenim a viure dignament.
avatar
Beri

Nombre de missatges : 294
Fecha de inscripción : 16/01/2009
Edad : 53

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 10/02/09, 10:17 pm

"ara ella i la seva família han deixat de patir"

Com pots saber si Eluana patia? (les persones que han sortit d'un coma, després de vint, o fins i tot trenta, anys mai diuen que hagin patit). Si és la seva familia qui patia, doncs que vagi la seva familia al metge o al psiquiatre, o es treguin la vida ells, o deixin d'anar a veure-la, per tal de no patir. Però que no decideixin treure la vida a una altra persona, perquè a això ningú té dret, ni la pròpia familia.

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Beri el 10/02/09, 10:31 pm

No ho sé perquè no he estat mai en coma, però, tú creus que ella era feliç? tú creus que ella disfrutava de la vida? tú creus que ella vivia?

bé, és un tema molt personal aquest de l'eutanasia, i crec que hi ha moltes opinions i totes bones, i segur que si ets familiar, amic o persona molt propera a algú que està en aquesta situació ho veus de diferent manera a com nosaltres, per sort, ho veiem, des de lluny.
L'únic que sé, és que des de casa meva, amb els meus al costat i en principi tots bé, comprenc a la família, als pares que pateixen i que han patit: creus que per a ells ha estat una decisió fàcil?, creus que després de 16 anys de veure a la teva filla al llit, sense poder fer res per ella, la seva desició ha estat de sobte? creus que no han plorat i seguiran plorant?
avatar
Beri

Nombre de missatges : 294
Fecha de inscripción : 16/01/2009
Edad : 53

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 10/02/09, 11:15 pm

Dius que tu no ho saps. Doncs jo sí sé algunas coses, com ara aquestes:

- Moltes persones en estat de coma suposadament irreversible, n'han sortit després de vint, trenta o més anys, i després de sortir del coma encara han viscut bastants anys en un estat de salut normal o quasibé normal.

- De totes aqueste persones que han estat décades en coma i n'han sortit, cap ni una diu haver patit durant el seu estat de coma.

- Si per a tu el fet que un malalt pateixi justifica treure-li la vida sense el seu consentiment, què hem de fer amb els nens amb paràlisi cerebral? Matar-los per a que deixin de patir? I amb les persones que tenen malalties degeneratives que cursen amb molts dolors, les matem també? Què hem de fer amb la nena Alba, de Montcada i Reixach, que ha quedat invàlida total de per vida, la matem perquè pensem que una vida en les seves condicions no val la pena viure-la?

Pensa bé en les implicacions i conseqüències del que estàs defensant, Beri.

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Beri el 10/02/09, 11:42 pm

Mira Lector,


si vols treure el tema d'on ha d'estar allà tú, no m'interesa discutir sobre un tema prou important amb una persona que vol ficar el que no és, frovolitzant com tu ho estas fent; intentant posar idees i paraules en les meves lletres i que jo no he dit .
tú no saps ni el que penso ni el que defenso, no has entés res.
només per aclarar-t'ho: jo defenso el dret a viure i morir dignament, i la dignitat és un terme subjectiu, perquè pot ser per tú viure dignament vol dir estar prostrada al llit durant tota la vida (ja..., hi ha alguns, ben pocs que s'han sortit i han viscut plenament), i per mi això no ho és, jo et respecto i tú em tindries que respectar, el mateix que hem de respectar als altres.
I et torno a preguntar: tú creus que ella era feliç? tú creus que ella disfrutava de la vida? tú creus que ella vivia? creus que per a ells (els pares) ha estat una decisió fàcil?, creus que després de 16 anys de veure a la teva filla al llit, sense poder fer res per ella, la seva decisió ha estat de sobte? creus que no han plorat i seguiran plorant?


LectorSeLectivo escrigué:Dius que tu no ho saps. Doncs jo sí sé algunas coses, com ara aquestes:

- Moltes persones en estat de coma suposadament irreversible, n'han sortit després de vint, trenta o més anys, i després de sortir del coma encara han viscut bastants anys en un estat de salut normal o quasibé normal.

- De totes aqueste persones que han estat décades en coma i n'han sortit, cap ni una diu haver patit durant el seu estat de coma.

- Si per a tu el fet que un malalt pateixi justifica treure-li la vida sense el seu consentiment, què hem de fer amb els nens amb paràlisi cerebral? Matar-los per a que deixin de patir? I amb les persones que tenen malalties degeneratives que cursen amb molts dolors, les matem també? Què hem de fer amb la nena Alba, de Montcada i Reixach, que ha quedat invàlida total de per vida, la matem perquè pensem que una vida en les seves condicions no val la pena viure-la?

Pensa bé en les implicacions i conseqüències del que estàs defensant, Beri.
avatar
Beri

Nombre de missatges : 294
Fecha de inscripción : 16/01/2009
Edad : 53

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 10/02/09, 11:49 pm

Si haguéssim de matar la gent que no viu una vida feliç, crec que gairebé buidariem el món, Beri. Et repeteixo que et pensis molt bé les implicacions i conseqüències del que pretens defensar.
Eluana será enterrada junto a su abuelo en una ceremonia privada y sin funeralEFE. 10.02.2009 - 19:37h


Eluana Englaro, la italiana que tras 17 años en estado vegetativo falleció este lunes tras retirársele la alimentación artificial, será enterrada junto a los restos mortales de su abuelo en la localidad italiana de Paluzza, sin funeral religioso y sólo con una bendición, según lo ha decidido la familia.

Su cadáver será primero analizado en una autopsia para determinar la causa exacta de su muerte y ver si le fueron administrados sedantes u otras sustancias en exceso.


(...)


El forense Carlo Moreschi está a cargo de la autopsia al cuerpo de la mujer y según los expertos, el corazón y los pulmones serán los órganos en los que se concentrarán los estudios médicos.

El toxicólogo forense, Santo Davide Ferrara, aseguró que del examen de los órganos "se podrá establecer si la cantidad de sedantes suministrados a Eluana era la adecuada para la capacidad de respuesta de un organismo extremadamente debilitado".http://www.20minutos.es/noticia/449541/0/eluana/entierro/abuelo/

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  arcoiris el 11/02/09, 12:32 am

Per a mi el sol fet d'imaginar que puc estar en estat vegetatiu, sense poder parlar, sense poder veure, sense poder moure'm, uff. Em fa desitjar la mort automàticament.
Si hagués de decidir sobre la meva pròpia mort, en aquest estat, no duraria ni un segon en demanar-la.
Però reconec, que em costaria molt mes decidir la mort d'algun dels meus fills. Perquè costa perdre l'esperança de que un dia passi un miracle i tornin a la vida.
Però l'angoixa i la desesperació de 16 anys, acaben amb l'esperança de qualsevol.
Crec que han fet el que havien de fer, i ho han fet perquè la seva filla descansi en pau, perquè ells no crec que puguin descansar mai més.
avatar
arcoiris

Nombre de missatges : 2378
Fecha de inscripción : 20/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 11/02/09, 01:08 am

Jo no crec que la família hagi fet el que havia de fer, ja que decidir sobre la vida d'una altra persona, ningú ho ha de fer, ni té dret a fer-ho. Crec que la família ha actuat de manera egoïsta: han preferit que matin Eluana per a no patir més ells.

¿Qui pot afirmar que Eluana no hagués "despertat" el mes vinent, l'any que ve, d'aquí dos anys...? Atenent que hi ha molts casos de persones que van "despertar" del coma després de vint, o trenta anys, podria haver passat el mateix a Eluana. Ara, però, mai despertarà, perquè altres han decidit per ella sobre la seva vida, sense saber si ella voldria ser morta per no passar tants anys en coma, o li hagués agradat agafar-se a qualsevol probabilitat de despertar, per remota que pugués ser, i tornar al món, reprendre la seva vida, i gaudir d'uns anys de tornar a veure amics, parents i disfrutar de sentir-se viva.

Per què creieu que la justícia italiana està tractant d'esbrinar si no la van matar amb un sedant injectat a dosis elevades?. Perquè a la pobre Eluana l'han tret la possibilitat de tornar a disfrutar de la vida, inmolant-la en aras de la defensa de una posició ideològica, la de la defensa de la legalització de la eutanàsia.

Pobre Eluana, mártir involuntària d'un fanatisme suposadament "progresista". No us penseu que el fanatisme es quelcom privatiu de la dreta, no; a l'esquerra també hi ha molt fanàtic.

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Sinuhé el 11/02/09, 09:49 am

Crec que les persones que més estimaven a Eluana eren els seus pares, i no pas els partits polítics que es barallaven per si si o si no, en un nou fals combat a veure qui és "progre" i qui "defensa la vida", ni tampoc els caps de l'església romana en un món que els ha superat. Per això he encapçalat el missatge amb un "deixeu en pau els seus pares", perquè entenc que han pres amb tot el dolor que això suposa, la decisió que els hi ha semblat millor, i crec, com a pare, que si els metges els hi haguessin donat la més mínima i ínfima esperança no haurien demanat que la deixessin morir.
avatar
Sinuhé

Nombre de missatges : 1687
Fecha de inscripción : 16/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 11/02/09, 10:36 am

És que jo nego la major, Sinuhé. Nego el dret dels pares, dels germans, de cap parent, ni de ningú, a decidir sobre la vida o mort d'una altra persona. Sobre la pròpia vida només el propi interessat pot decidir.

Si deixesxim les famílies decidir sobre la vida dels seus parents, quants assassinats encoberts es produirian per comoditat, per avaricia (cobrar una herència, una pòlissa d'assegurança), etc...

No hi ha cap argument lògic i raonable per a defensar l'eutanàsia d'Eluana. Ella no patia, i si la seva familia sí patia, com ja he dit, per a solucionar això hi ha els psicòlegs, els metges (la pastilleta per a la ansietat), no anar més a veure-la (estava sent cuidat gratuitament per monges), o el suicidi, que a això sí que té dret tothom.

Eluana no havia manifestat la seva voluntat, per tan ningú podia decidir per ella. Han decidit per ella, sense el seu consentiment, que mori; d'això se'n diu assassinat.

La vida d'una persona només té dos propietaris: Ell mateix i Déu, i només els propietaris tenen el dret de decidir sobre el seu patrimoni.

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Sinuhé el 11/02/09, 05:05 pm

Estic d'acord amb tu que s'ha de vigilar molt amb l'eutanasia perquè pot provocar alguns assassinats encoberts. Però en aquest cas els pares van demanar que els metges deixessin de fer viure per força a la seva filla, i un jutge els hi ha dit que si. Com que jo em poso en els llocs d'aquests pares entenc que ho van demanar amb tot el dolor del seu cor i pensant que això era el "millor" que podien fer per la seva filla.
avatar
Sinuhé

Nombre de missatges : 1687
Fecha de inscripción : 16/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Sinuhé el 11/02/09, 05:48 pm

L'autòpsia aclareix que Eluana es va morir per deshidratació


Amb tot, falten els resultats de l'anàlisi toxicològica · La justícia italiana l'havia demanada per aclarir-ne les causes


Els resultats de l'autòpsia feta a Eluana Englaro aclareixen que es va morir d'una aturada cardíaca provocada per deshidratació. Amb tot, calen els resultats de les anàlisis toxicològiques, per aclarir que no es va morir per l'efecte de fàrmacs que podrien haver accelerat el procés. La dona es va morir abans-d'ahir després de disset anys en estat vegetatiu, perquè l'equip mèdic li havia retirat l'alimentació i la hidratació des de divendres.

Així doncs, el resultat confirma, per ara, que no hi ha hagut cap il·legalitat en el procés de la mort, i que s'ha seguit el protocol definit per la Cort d'apelació de Milà.

La mort d'Eluana ha estat motiu d'un intens debat a Itàlia sobre el dret a morir dignament. Aquests últims dies el cas d'Eluana havia portat a la plana política la discussió sobre l'eutanàsia, i el
senathavia engegat un debat per a aprovar un projecte de llei que impedís la mort de la dona.
avatar
Sinuhé

Nombre de missatges : 1687
Fecha de inscripción : 16/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 11/02/09, 06:04 pm

El dret a morir, suposo que voldrà dir el dret que cada persona té a demanar la seva mort, no pas la mort d'un altre...


La autopsia de Eluana certifica que la deshidratación paró su corazónEstá prevista para hoy una primera comparecencia de los médicos en la Fiscalía de Udine

Roma. (EFE).- La autopsia practicada a Eluana Englaro, la italiana que permaneció 17 años en coma vegetativo, ha revelado que murió de una parada cardíaca después de una crisis provocada por la deshidratación, informa la prensa italiana.

El colegio de médicos ha abierto un expediente disciplinario a los facultativos implicados en el caso aunque la Fiscalia no ve por el momento indicios que apunten a ninguna irregularidad.

La autopsia fue realizada ayer a Eluana, quien falleció el lunes después de que se le suspendiese la alimentación artificial por deseo de su familia.

Según fuentes sanitarias, los primeros resultados señalan que la muerte de Eluana pudo ser compatible con lo previsto en el protocolo médico, elaborado de acuerdo con el juzgado de Milán, que permitió la interrupción de su alimentación.

La confirmación de estos datos podría llegar en primer lugar hoy por parte de los peritos y, en una segunda fase, tras el examen toxicológico que se le practicó al cadáver. Para los resultados de este segundo examen habrá que esperar varios días o incluso semanas.

Durante la autopsia los médicos tomaron muestras de tejido y de órganos, incluido el cerebro, para el análisis en el laboratorio.

El examen estuvo coordinado por el médico Carlo Moreschi, designado por la Fiscalía de Udine, así como por su colega toxicólogo forense Rino Faldi.

La familia Englaro envió a la autopsia a sus propios médicos. Está prevista para hoy una primera comparecencia de los médicos en la Fiscalía de Udine.
http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20090211/53638258568/la-autopsia-de-eluana-certifica-que-la-deshidratacion-paro-su-corazon.html

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Barbolon1 el 11/02/09, 06:26 pm

La vida d'una persona només té dos propietaris: Ell mateix i Déu, i només els propietaris tenen el dret de decidir sobre el seu patrimoni.

He leído con atención las intervenciones que se han escrito sobre este tema y encuentro una pregunta:
¿Cuántas personas han salido del coma?
Decir que son muchas, sin más, me suena a poca argumentación
En general lo que acaba sucediendo es que la persona que permanece en coma profundo y con la vida mantenida por medios químicos y mecánicos, permanece así hasta el final

Pero, hay más. Se defiende la postura del NO a la muerte asistida bajo la premisa del dios en turno y de la necesidad de la decisión del enfermo
Preguntas:
Aquellos que pudiendo decidir y habiéndolo externado por activa y por pasiva, ¿porqué negarselo?
¿Qué dios y dónde, dice que tengas que permanecer en estado vegetativo?

Implicaciones legales, todas las que quieras, Lector. Las comentamos
Dejar todo a la voluntad de dios, y esperar que de sus decisiones salgan las soluciones, es, para mí, absurdo
avatar
Barbolon1

Nombre de missatges : 24
Fecha de inscripción : 19/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 11/02/09, 06:29 pm

Barbolón, me he referido a Dios, como copropietario, en el caso de los creyentes; en el de los no creyentes, he especificado que el único propietario de la propia vida es cada individuo, y nadie más que él (ni parientes, ni médicos, ni nadie).

Por otro lado, ¿dónde hay constancia de que una chica de 21 años se dedicara a hacer previsiones sobre un posible estado dramático de invalidez total en la que ella quisiera no le conservaran la vida?

En cuanto a referencias sobre personas que han despertado del coma tras muchos años de estar sumidos en él, una somera búsqueda con el Google me da éstas:


http://www.20minutos.es/noticia/433515/0/despierta/mordiendo/pie/

http://www.radiotrece.com.mx/2007/06/02/hombre-polaco-despierta-de-un-coma-de-19-anos/

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2006/07/04/neurociencia/1152013171.html

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Beri el 11/02/09, 07:02 pm

Jo em reitero en la idea que tothom té dret a viure i morir dignament.

Lector, encara no m'has contestat a les meves preguntes:

tú creus que ella era feliç? tú creus que ella disfrutava de la vida? tú creus que ella vivia? creus que per a ells (els pares) ha estat una decisió fàcil?, creus que després de 16 anys de veure a la teva filla al llit, sense poder fer res per ella, la seva decisió ha estat de sobte? creus que no han plorat i seguiran plorant?


http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Pidan/perdon/Beppino/Englaro/elpepusoc/20090211elpepisoc_4/Tes
ANÁLISIS: Italia después de Eluana

Pidan perdón a Beppino Englaro
ROBERTO SAVIANO 11/02/2009

Vota

Resultado 1335 votos


Comentarios - 60


Como italiano, siento la necesidad de esperar que mi país pida perdón a Beppino Englaro. Perdón porque a los ojos del mundo ha demostrado ser un país cruel, incapaz de comprender el sufrimiento de un hombre y de una mujer enferma. Y que se ha puesto a gritar, y a acusar, animando a uno y otro bando. Pero no había bandos. No se trata de apostar por la vida o la muerte. No es así.


 • El padre que ganó al Papa y a Berlusconi
 • La autopsia revela que Eluana murió por deshidratación

  La noticia en otros webs

 • [url=http://www.elpais.com/archivo/buscando.html?query=Pidan perdón a Beppino Englaro&donde=enotros&idioma=es]webs en español[/url]
 • [url=http://www.elpais.com/archivo/buscando.html?query=Pidan perdón a Beppino Englaro&donde=enotros&idioma=nes]en otros idiomas[/url]

  Ha demostrado que en Italia lo más revolucionario es la certeza del derecho
  Beppino Englaro no era partidario de la muerte de su hija, y hasta su mirada muestra las huellas del dolor de un padre que ha perdido toda esperanza y felicidad, e incluso belleza, a través del sufrimiento de su hija. Beppino debía ser respetado como hombre y como ciudadano independientemente de lo que cada uno piense. También, y sobre todo, si no pensaba como Beppino. Porque ha sido un ciudadano que se ha dirigido a las instituciones, y porque luchando dentro de las instituciones y con las instituciones sólo ha pedido que se respetase la sentencia del Tribunal Supremo.
  Sin duda, quienes no comparten la postura de Beppino (y la que Eluana había transmitido a su padre) tenían el derecho y el deber, impuesto por su propia conciencia, de manifestar su oposición a que se interrumpiesen la alimentación mediante sonda y la hidratación. Pero la batalla debía hacerse siguiendo la conciencia de cada uno, y no intentando intervenir poniendo trabas al Tribunal Supremo. Beppino ha preguntado a la ley y la ley le ha confirmado que tenía derecho. ¿Ha bastado esto para desencadenar la rabia y el odio contra él? ¿Es la caridad cristiana la que hace que le llamen asesino? Hace que un grupo de personas que no saben nada del dolor de una hija inmóvil en una cama le increpen como a un conde Ugolino que, igual que en el Infierno de Dante, devora a sus hijos por el hambre. Y dicen estas idioteces en nombre de un credo religioso.
  Pero no es así. Yo conozco una iglesia que en mi pueblo es la única que se encuentra en territorios más complejos, junto a las situaciones más desesperadas, la única que ofrece dignidad de vida a los inmigrantes, a quienes son ignorados por las instituciones, a quienes no consiguen salir a flote en esta crisis. La única que proporciona alimento y que está presente entre aquellos que no encontrarían a nadie que les escuchara. Los padres combonianos, igual que la comunidad de San Egidio, el cardenal Sepe, y también el cardenal Martini, son órdenes, asociaciones y personalidades cristianas fundamentales para la supervivencia de la dignidad de mi país.
  Conozco esta historia cristiana. No la de la acusación a un padre indefenso y solo y con la fuerza del derecho. Beppino, por respeto a su hija, ha difundido fotos de Eluana sonriente y bellísima, precisamente para recordarla en vida, pero podría mostrar el rostro hinchado y deformado de los últimos años que ha pasado tumbada en una cama, sin expresión y sin pelo. Pero no quería vencer con la fuerza del chantaje de la imagen, sino sólo con la fuerza del derecho que hace que una persona decida su propio destino. A quienes pretenden hacer méritos con la Iglesia fingiendo a menudo afecto hacia la pobre Eluana les pregunto: ¿dónde estaba la Iglesia cuando atronaba la guerra contra Irak? ¿Dónde están los políticos cuando la Iglesia pide humanidad y respeto para los inmigrantes apiñados entre Lampedusa y los abismos del Mediterráneo? ¿Dónde están estos políticos cuando la Iglesia, a menudo en ciertos territorios la única voz de resistencia, solicita una intervención decisiva en el sur y contra las mafias? Sería bonito poder pedir a los cristianos de mi país que no crean en quienes sólo se sienten con ánimos para especular sobre debates en los que no hay que demostrar nada con hechos, sino sólo tomar partido.
  Lo que ha faltado estos días, como siempre, ha sido la capacidad de percibir el dolor. El dolor de un padre. El dolor de una familia. El dolor de una mujer inmóvil desde hace años y en una situación irreversible y que había expresado a su padre una voluntad. Y que personas que ni siquiera la conocían y que no conocen a Beppino ahora pongan en duda esa voluntad. Y que demuestran poco o ningún respeto al derecho. Incluso cuando se considera que no es posible compaginar este derecho con la moral de uno, y precisamente porque es un derecho se puede ejercer o no. Ésta es la maravilla de la democracia. Comprendo la voluntad de empujar a las personas a no disfrutar de este derecho. Pero no a negar el derecho en sí. El espectáculo que en España, igual que en Europa, ha dado Italia de un país que ha especulado por enésima vez. Muchos políticos han vuelto a utilizar el caso Englaro para tratar de crear consenso y distraer a la opinión pública, en un país al que la crisis ha puesto de rodillas, y en el que la crisis está permitiendo a los capitales criminales devorar a los bancos, donde los sueldos están congelados y no parece que haya solución.
  Pero ésta es otra historia. Precisamente en un momento de crisis, de frases hechas, de poco respeto, Beppino Englaro ha dado fuerza y sentido a las instituciones italianas y a la posibilidad de que un ciudadano de nuestro país aún pueda tener esperanza en las leyes y en la justicia. Creo que esto debe ser evidente también para quienes no aceptan que se quiera suspender un estado vegetativo permanente y consideran que cualquier forma de vida, incluso la más inerte, debe ser tutelada. Quizá el error de Beppino haya sido la ingenuidad y la corrección de creer en las posibilidades de justicia en Italia. Y en cambio, debía emigrar, igual que emigran todos los que quieren una vida mejor y distinta. Desde Italia ya no se emigra sólo para encontrar trabajo, sino también para nacer y para morir. Y para obtener justicia.
  Me he preguntado por qué Beppino Englaro, como, por otra parte, alguien le había sugerido, no consideró oportuno resolverlo todo a la italiana. En los hospitales muchos susurraban: "¿Por qué convertirlo en una batalla simbólica? Se la lleva a Holanda y asunto concluido". Otros aconsejaban el acostumbrado método silencioso, dos billetes de 100 euros a una enfermera experta y todo se habría resuelto enseguida y en silencio. Eutanasia clandestina.
  Como en la película Las invasiones bárbaras [Denys Arcand], en la que un profesor canadiense con una enfermedad terminal y presa de horribles dolores se reúne con sus amigos y familiares en una casa junto a un lago y, gracias al apoyo económico de su hijo y de una enfermera competente, practica la eutanasia de forma clandestina.
  Y quizá sólo en estas circunstancias consigues explicarte la historia de Sócrates y sólo ahora entiendes, después de haberla escuchado miles de veces, por qué bebió la cicuta en lugar de escapar. Todo esto se vuelve actual y resulta evidente que ese querer permanecer, esa vía de escape ignorada, y de hecho aborrecida, es mucho más que una campaña a favor de una muerte digna individual; es una batalla en defensa de la vida de todos.
  Beppino Englaro, con su batalla, ha abierto un nuevo camino, ha demostrado que en Italia no existe nada más revolucionario que la certeza del derecho. Si en mi tierra fuera posible dirigirse a un tribunal para ver reconocido, en un plazo de tiempo adecuado, la base del propio derecho, no sentiríamos la necesidad de recurrir a otras soluciones.
  Y a él le corresponde el mérito de habernos enseñado a allanar el camino de las instituciones, y a recurrir a la magistratura para ver afirmados los derechos de uno en un momento de profunda y tangible desconfianza. Y a pesar de todas las peripecias burocráticas, al final ha demostrado que en el derecho tiene que existir la posibilidad de encontrar una solución.
  Por una vez en Italia la conciencia y el derecho no emigran. Por una vez no hay que salir fuera para obtener algo, o solamente para pedirlo. Por una vez no buscamos que nos escuchen en otro lugar; es imposible que un ciudadano italiano, independientemente de su forma de pensar, no considere a Beppino Englaro un hombre que está devolviendo a nuestro país esa dignidad que a menudo nosotros mismos le quitamos.
  Imagino que Beppino Englaro, al mirar a su Eluana, sabía que el dolor que ha sentido su hija es el dolor de cualquier individuo que lucha por la afirmación de sus derechos. Ha hecho que se descubra de nuevo una de las maravillas olvidadas del principio democrático, la empatía, cuando el dolor de uno es el dolor de todos. Y así, el derecho de uno se convierte en el derecho de todos.
  Estas palabras mías terminan dando las gracias a Englaro, porque si mañana en Italia cualquiera puede decidir si en caso de encontrarse en estado neurovegetativo quiere ser mantenido en vida por las máquinas durante décadas o elegir su final sin emigrar, como siempre, se lo deberemos a él. Es esta Italia del derecho y de la empatía la que permite respetar y comprender también elecciones distintas en las que sería hermoso reconocerse.


  Traducción de News Clips. ©️ 2009 by Roberto Saviano Publicado de acuerdo con Roberto Santachiara Literary Agency
avatar
Beri

Nombre de missatges : 294
Fecha de inscripción : 16/01/2009
Edad : 53

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 11/02/09, 07:46 pm

Beri escrigué:
Lector, encara no m'has contestat a les meves preguntes:


[/size]
tú creus que ella era feliç?

tú creus que ella disfrutava de la vida?

tú creus que ella vivia?

creus que per a ells (els pares) ha estat una decisió fàcil?

creus que després de 16 anys de veure a la teva filla al llit, sense poder fer res per ella, la seva decisió ha estat de sobte?

creus que no han plorat i seguiran plorant?

Beri, no t'havia contestat les teves preguntes perquè totes tenen respostes tan òbvies que vaig pensar que no calia respondre-les, però com que m'insisteixes, te les responc ara:

1. Crec jo que Eluana era feliç?

RESPOSTA: No ho sé pas, ja que ningú pot saber qué succeeix dins la ment d'una persona en estat de coma. Si neguéssim, però, el dret a viure a les persones que no són felices, pràcticament ens quedariem sense Humanitat.


2. Crec jo que disfrutava Eluana de la vida?

RESPOSTA: Crec que ni la disfrutava ni la patia, ja que les persones en estat de coma no s'adonen de gairebé res. Això (no disfrutar de la pròpia vida) no es justificació, però, de treure-li la vida a ningú, ja que si agafessim com a criteri per a no permetre viure el no gaudir de la vida, tres quartes parts de la Humanitat , o potser més, haurien d'estar morts.


3. Crec jo que Eluana vivia?

RESPOSTA: És obvi que vivia; en estat de coma (del qual podia, però, despertar en el moment més inesperat), però no hi ha dubte que vivia.


4. Crec jo que per als pares ha estat una decisió fàcil?

RESPOSTA: No ho crec de cap manera; això no justifica, però, que s'atribueixin el dret de decidir sobre una vida que no és de la seva propietat.


5. Crec jo que després de 16 anys de veure la seva filla al llit la decisió dels pares ha estat de sobte?

RESPOSTA: No ho sé, no tinc ni idea, ja que no estic dins el cap dels seus pares; suposo (és només una suposició meva), però, que no, que la seva decisió no va ser sobtada. Això no treu, però, que la seva decisió sigui errònia i indeguda, ja que han decidit sobre una qüestió sobre la qual no tenen atribucions (la vida d'un altre).


6. Crec jo que els seus pares no han plorat i segueixen plorant?

RESPOSTA: És obvi que deuen haver plorat molt, i que encara ploraran molts anys més, però això no els atorga cap dret a decidir sobre la vida o mort d'un altre ésser humà.


Ja t'he respost totes les teves preguntes.

Satisfeta?


Per cert, t'has llegit els vincles que he posat?

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Barbolon1 el 12/02/09, 07:20 pm

Respuesta a Lector:
Bueno, entendido. Dios no es dueño. Solo copoprietario junto con el interesado.
Me pregunto sobre la necesidad de estar pactando decisiones importantes en el curso de una existencia, entre esos dos propietarios de la vida de la persona en turno
Intervenciones quirúrgicas, necesarias o de estética, oficios riesgosos, deportes extremos y etcs. similares ¿necesitarán el visto bueno de ambas partes?
Perdón por la ironía pero no concibo ese pensamiento de un dios copropietario que nombras, Lector
Por otro lado, el argumento de que si una persona de 19 años pueda tener previsiones sobre un posible estado dramático de invalidez total en la que ella quisiera no le conservaran la vida, no lo sabremos, ¿verdad?
Luego no especulemos
Lo más probable es que no. Que no hubiera previsto nada de ello
Pasa con esto como con la posibilidad de despertar del coma. Se dan algunos casos. Contados y ¿certificados?.
El porcentaje de recuperaciones es ínfimo. Y, en cualquier caso, y cito tus palabras: si recuperarse de un estado dramático de invalidez total, es muy difícil, ¿cuál crees tú que hubiera sido su decisión de poder tomarla? Entendiendo esta pregunta, también, como especulativa y de la que nunca tendremos respuesta

Que esa era otra de mis preguntas: a los que están conscientes y lúcidos pero en estado terminal, ¿se les puede negar su propia decisión?
avatar
Barbolon1

Nombre de missatges : 24
Fecha de inscripción : 19/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 12/02/09, 07:53 pm

Utiliza la ironía tanto como quieras, Barbolón, pero aunque tú no estés de acuerdo con esa concepción de los creyentes (que yo, al no ser creyente, tampoco comparto), para ellos es así. Para los creyentes, Dios no es en sentido estricto copropietario de sus vidas (aquí he sido yo quien se ha expresado mal), sino el único real, verdadero y exclusivo propietario de la vida de todos ("Dios da la vida, y por ello sólo Él tiene derecho a quitarla"); el verdadero copropietario, el propietario subsidiario, sería cada individuo, con respecto a su propia vida.


"El porcentaje de recuperaciones es ínfimo", dices. De acuerdo, pero ni la ética médica, ni la Ley, ni la razón, permiten negarle a toda persona la ayuda médica que necesite para intentar su curación o alargarle la vida (en el fondo, la Medicina no es más que esto, una forma de alarganos artificialmente la vida a todos), independientemente de que la enfermedad que le aqueje tenga escasas probabilidades de curación. Se atiende médicamente, y se les alarga la vida, a todos los enfermos de cáncer, aunque sean considerados incurables, a los que padecen enfermedades degenerativas irreversibles, etc... El cálculo de probabilidades no se aplica a la hora de proporcionar tratamientos médicos, pues es antiético y antilegal; a parte de que una cosa son los grandes números estadísticos y otra cosa muy distinta cada caso individual. Observa que si le hubieran aplicado el cálculo de probabilidades a Jan Grzebski (el polaco que "despertó" tras 19 años de estar sumido en el coma), habrían llegado a concluir que su probabilidad de recuperación era ínfima, y de ello podrían haber deducido la inutilidad de seguir cuidándolo, atendiéndolo médicamente, alimentándolo, etc..., y le habrían quitado la vida, con el consiguiente daño, totalmente radical e irreversible, para él, pues hoy día sigue disfrutando de su vida, se ha reencontrado con los suyos, y está aprendiendo miles de cosas nuevas en un mundo sorprendentemente cambiado para él.

"Y, en cualquier caso, y cito tus palabras: si recuperarse de un estado dramático de invalidez total, es muy difícil, ¿cuál crees tú que hubiera sido su decisión de poder tomarla?"

Es del todo imposible saber esto, pues siempre ignoraremos lo que podía pensar al respecto Eluana, pero debes recordar el viejo aforismo jurídico que dice: "In dubio, pro reo", que en este caso quiere decir, en la duda sobre lo que pensara Eluana, debemos mostrarnos a favor de la decisión menos dañosa para ella (dañosa por drástica e irreversible, y que le quita toda capacidad de decisión): Es decir, ante la duda, debemos conservarle su vida.


"esa era otra de mis preguntas: a los que están conscientes y lúcidos pero en estado terminal, ¿se les puede negar su propia decisión?"

La respuesta la podrías haber deducido tu mismo de la posición que he venido defendiendo: Por supuesto que no, que no se le debe negar ni hay derecho ninguno a hacerlo, pues si manifiesta inequívocamente su voluntad de no querer seguir viviendo en el estado en que se encuentra (dándose además un sufrimiento patente y manifiesto, caso por ejemplo de Ramón San Pedro), él, y únicamente él, como propietario y responsable de su propia vida, decide.

¿Derecho a una muerte digna? ¡Por supuesto, claro que sí, es que esto es de cajón, no merece discusión alguna!. Pero, ojo, siempre a petición única y exclusivamente del interesado; jamás a petición de otras personas, sean éstas quienes sean, pues además de carecer de atribuciones para decidir sobre vidas ajenas, la mente humana puede ser muy compleja y retorcida, y esto se podría convertir en un coladero para una cantidad enorme de asesinatos encubiertos. De hecho, los anales judiciales están llenos de situaciones retorcidísimas y en principio inimaginables en las que se constatan los métodos más diversos e insólitos para quitar la vida a otra persona sin que parezca asesinato, para así eludir la accción de la justicia. Y esto se ha hecho por los intereses más espurios e inconcebibles; y a menudo estos asesinatos maquiavélicos se han dado dentro de las propias familias.

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Barbolon1 el 13/02/09, 07:50 pm

Dejemos pues a los creyentes con sus decisiones compartidas con su dios y hablemos del resto
Solo comentaré que tengo como amigos a algunos creyentes practicantes que están de acuerdo con la decisión de los padres de Eluana
Me llama la atención que opines que la medicina es una forma de alarganos artificialmente la vida a todos. Quitaría la palabra artificialmente
Del resto de tu argumentación, pienso que se trata, precisamente, de volver ético y legal lo que hoy es delito
Si se logra legislar y se consiguen encontrar los parámetros, difíciles verdaderamente, que permitan un nuevo modelo de actuación médica, muchos de los enfermos terminales conscientes, podrán tomar sus propias decisiones y eso será un gran avance
De los otros, aquellos que no pueden decidir por si mismos: ¿seguro que la decisión menos dañosa para ellos es mantenerlos ligados a una máquina para que los alimente y los ayude a respirar?
Me cuesta trabajo de creer. Me cuesta trabajo ponerme en los zapatos de alguien que ve todos los días, durante años completos, como se consume alguien que formó parte de su vida, y que la ley o la ética médica decidan, porque así está establecido, en su nombre y en el del enfermo
Si el único argumento en contra de una modificación a la ley es, evitar los posibles "asesinatos premeditados con los fines más espurios e inconcebibles", siento que es pobre la argumentación. Debe haber caminos que permitan legislar sin que el enfermo en coma peligre.
avatar
Barbolon1

Nombre de missatges : 24
Fecha de inscripción : 19/01/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Invitat el 13/02/09, 08:55 pm

"Me llama la atención que opines que la medicina es una forma de alarganos artificialmente la vida a todos. Quitaría la palabra artificialmente."

¿Por? ¿Por qué razón te llama la atención?. En mi opinión esta afirmación es autoevidente.

No es ni más ni menos artificial que nos eviten la muerte (lo que es lo mismo que decir "que nos prolonguen la vida"), o graves complicaciones, o el debilitamiento, producidos por una enfermedad, que nos podrían conducir a la muerte a corto o largo plazo, dándonos una serie de fármacos, que nos eviten la muerte (y nos prolonguen la vida) dándonos cuidados y asistencia -para respirar, etc... quienes sufren de apnea durante el sueño, sin un máquina de respiración asistida podrían fallecer mientras duermen-). Toda medicina no es más que una lucha (artificial, pues se basa en la utilización de artificios -tècnicas diagnósticas, instrumental quirúrgico, fármacos, etc...- ) que se vale de artificios inventados por nuestra mente para contrarrestar la evolución natural de la enfermedad) contra la muerte, Barbolón. Lo natural, lo no artificial, sería no intervenir en las enfermedades, dejando que unos naturalmente se curen y otros naturalmente mueran.


"De los otros, aquellos que no pueden decidir por si mismos: ¿seguro que la decisión menos dañosa para ellos es mantenerlos ligados a una máquina para que los alimente y los ayude a respirar?"

Esto no puede saberse a priori; sólo el transcurrir de los años revela si fue una mala decisión (en el caso de los que nunca llegan a despertar; pero aún pese a esto, no estaría claro que hubiera sido una mala decisión, si tenemos en cuenta que los enfermos comatosos no registran sufrimiento alguno) o una decisión buena (en el caso de los que despiertan, se reencuentran con los suyos y disfrutan unos años de vida recuperando parte del tiempo que perdieron). Pero en cualquier caso, sea la decisión "buena" o "mala" a largo plazo, nadie puede ni debe tener facultades para decidir sobre la supervivencia o muerte de nadie más que de sí mismo. La decisión de vivir o morir es algo tan grave y trascendental que por naturaleza es de carácter no delegable (a parte que, como ya te he aclarado, no permitiendo la delegación de este tipo de decisión se evita la picaresca que por caminos retorcidos puede conducir al asesinato encubierto por motivos espurios).

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Adiós, Eluana

Missatge  Invitat el 14/02/09, 12:36 am

Más que palabras

Adiós, Eluana

Nada quedaba de esa mujer joven, guapa y rebosante de salud que hemos visto en las fotos
Viernes 13 de febrero de 2009

ESTHER ESTEBAN

Pesaba menos de 40 kilos, sus brazos y piernas estaban completamente agarrotados. La tenían que colocar de lado porque si la situaban boca arriba corría el riesgo de ahogarse en sus propios vómitos, ya que su estómago, completamente atrofiado, era incapaz de retenerlos. Desde hace 17 años a Eluana el personal sanitario tenía que cambiarla de posición cada dos horas para evitar que su cuerpo se convirtiera en una llaga y aun así en algunas partes apenas tenía piel o era tan fina que sangraba continuamente. Nada quedaba de esa mujer joven, alegre, guapa y rebosante de salud que hemos visto en las fotos. Nada de esa espectacular sonrisa que era un canto a la vida. Aquella adolescente que dejó de existir cuando la fatalidad quiso que sufriera un accidente de tráfico al patinar su coche en una calzada helada ha sufrido un calvario desde entonces.

Entiendo que su madre durante años se aferrara a la esperanza de que su única hija despertara algún día de ese maldito sueño, que se empeñara durante años en vestir impecablemente a su niña y cuidar hasta el mínimo detalle de su aspecto físico porque ella era coqueta y no querían decepcionarla.

Supongo lo que sintió esa madre cuando supo que tenía un cáncer y no podría seguir dando esos mimos a su pequeña y respeto profundamente la entereza de su padre, Beppino, para ir de tribunal en tribunal a fin de que le permitieran acabar con la agonía de su hija, muerta en vida desde hace más de década y media.

Ese padre al que han llamado asesino por proteger lo poco que le quedaba de dignidad a su hija quería el amparo de la ley y lo consiguió, quería demasiado a su retoño para no intentar callar la boca de todos presentando ante la opinión pública una foto de la Eluana actual y sobre todo quería dejar de verla sufrir. ¿Qué padre o qué madre no daría lo que fuera, su vida si llega el caso, por evitar el sufrimiento de sus hijos?

No quiero entrar en consideraciones éticas, morales o políticas sobre la eutanasia, porque han sido quienes apelan a estas razones los que han llevado el caso de forma vergonzante hasta sus últimas consecuencias. Me niego a ver este caso desde la frialdad y la distancia del observador. Soy madre, quiero a mis hijos mucho más que a mi propia vida, pero jamás permitiría que pasaran por esa terrible agonía si como se ha dicho y constatado la muerte era irreversible.

Descansa en paz, Eluana, joven y bella. Gracias a tu padre, que ha preservado tu imagen, te tendremos en nuestro recuerdo y en nuestra retina como una persona rebosante de vida y no como un espectro.

Invitat
Invitat


Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deixeu els seus pares en pau.

Missatge  Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Pàgina 1 de 3 1, 2, 3  Següent

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum